Preview

Russian Journal of Economics and Law

Advanced search

NATIONAL PRIORITIES AND PROBLEMS OF FOOD PROVISION OF THE POPULATION

Abstract

Objective: To determine the theoretical and methodological bases of estimating the food provision of the population. Methods: Economical-statistical and abstract-logic methods were applied. Results: Basing on studying opinions of different reaserchers on the theory and methodology of food safety, the author summarizes the indicators of estimating its level. The work proves the necessity to account the level of production factors utilization and revealing the reserves of efficiency growth of production potential utilization. The estimation is carried out of dynamics of fatual values of indicators of distribution of people’s income, buying power of the Russia population’s monetary income per capita. Especially interesting is the analysis of dynamics of production and consumption of main food products in Russia per capita and the coefficient of food sufficiency in Russia. Scientific novelty: The trends of some indicators of food safety and provision of the Russian population are revealed and estimated. The experience of developed countries in provision the population with food under joining the WTO is studied. Predicting scenarios are built for providing the population with food under joining WTO. The author proves the strengthening of state involvement in increasing the food safety. Practical value: Possibility to account the estimation results of food safety in financial-economic activity of agricultural organization, personal sunsidiary plots, etc.

About the Author

A. M. Galiakhmetova
Institute of economics, management and law (Kazan)
Russian Federation


References

1. Галиахметова А.М. Прогноз развития сельскохозяйственного производства региона как основа стратегии продовольственного обеспечения // Менеджмент в России и за рубежом. – 2013. – № 1. – С. 60–66.

2. Галиахметова А.М. Роль аграрного сектора в повышении продовольственной безопасности России // Актуальные проблемы экономики и права. – 2012. – № 3(23). – С. 87–93.

3. Захаров В.П. Эффективность сельскохозяйственного производства: факторы, резервы и пути повышения. – Казань: Казанский сельскохозяйственный институт, 1994. – 295 с.

4. Зигангирова А.М. Эффективность размещения и специализации сельскохозяйственного производства в повышении продовольственной безопасности региона // Инновационная экономика: информация, аналитика, прогнозы. – 2010. – № 1. – С. 48–52.

5. Зигангирова А.М. Совершенствование подходов к оценке эффективности использования производственного потенциала агропромышленного комплекса // Экономический анализ: теория и практика. – 2010. – № 30(195). – С. 53–60.

6. Зигангирова А.М. Роль финансового сектора в повышении эффективности функционирования сельскохозяйственных организаций региона // Актуальные проблемы экономики и права. – 2011. – № 4(20). – С. 148–157.

7. Рабинович Л.М. Нормативная основа экономического стимулирования. – М.: Росагропромиздат, 1989. – С. 119.

8. Рабинович Л.М., Тимирясов В.Г., Садретдинова А.А. Рынок земли: проблемы, поиск, решения. – Казань, 2005. – 212 с.

9. Сафиуллина А.М., Зигангирова А.М. Перспективы развития страусоводства в России // Мясная индустрия. – 2011. – Сентябрь. – С. 56–58.


Review

For citations:


Galiakhmetova A.M. NATIONAL PRIORITIES AND PROBLEMS OF FOOD PROVISION OF THE POPULATION. Actual Problems of Economics and Law. 2013;(2):49-55. (In Russ.)

Views: 119


ISSN 2782-2923 (Print)